כתבה מס' 175 (מס' 2 מתוך 8 כתבות אודות העיר ליל)
מאכל פלמי-צרפתי, מעין מיקפא, או טרין-בשרים מהיר הכנה, העשוי מכמה סוגי בשר (מושרים ביין לבן או בירה), בצל, טימין, עלי דפנה, מלח ופלפל, בתוך כלי קרמי (ומכאן השם פּוֹצֵ'בְלִישׁ שפירושו "בשר בעציץ"), עם תערובת מים וחומץ מעל, שמבושל על אש קטנה כ-3 שעות, אך מוגש בדרך כלל, כשהוא קר, מלווה בסלט או צ'יפס (טוגנים).
ההיסטוריה מלמדת שהוא הומצא, כנראה, על ידי משפחות עניות בעיר דַנְקֶרְק שבצפון צרפת, שצרכו רק בשר בעלי-חיים שגידלו במשק ביתם.
מאכל זה פופולרי מאד בדרום בלגיה ובצפון צרפת, אך במיוחד במסעדות העיר לִִִיל LILLE. ויש לנו גם המלצה: מסעדת LES PTIOTS שממוקמת ב- RUE DE GAND 35, ולפיכך, נייחד לעיר זו כתבה זו (מס' 2 מתוך 8 כתבות), לא לפני שנלמד מליאורה שלנו, כיצד להכין פּוֹצֶ'בְלִיש.
המרכיבים:
1–1.2 ק"ג של 3 -4 סוגי בשר שונים: חזה עוף, בשר שוק עגל, בשר טלה
650 מ"ל יין לבן
200 מ"ל חומץ יין
4 שיני שום כתושות + 2 בצלים פרוסים
3 גזרים פרוסים
2 יח' "מסמרי" ציפורן
טימין, עלי דפנה, גבעול סלרי, עלי פטרוזיליה קצוצים
1 שקית אבקת ג'לטין
מלח ופלפל
ההכנה:
חותכים את הבשרים לחתיכות בינוניות. מכינים מרינדה מחומץ-יין, יין לבן, שום, ציפורן, בצל ותבלינים. מניחים בקערה ומשרים במרינדה למשך 24 שעות.
למחרת מסננים את הבשרים והמרינדה. בכלי חרס מיוחד לטרין, מסדרים שכבות של בשר וגזר (כ-3 שכבות), ממיסים את הג'לטין, מערבבים עם נוזל המישרה המסונן, יוצקים על הטרין, מכסים ואופים בתנור ב-150 מעלות כ-3 שעות. מקררים.
שמים במקרר ולפני ההגשה פורסים לפרוסות.
בכתבה הקודמת למדנו על אתריה השונים של העיר. נמשיך לתייר ולגלות את הסיבות שהפכו אותה בשנים האחרונות כמקור משיכה לתיירים רבים.
GRAND PLACE
הכיכר המרכזית, הגדולה, ההיסטורית והחשובה ביותר, המהווה סמל בעיר לִיל, נקראת כהומאז', החל משנת 1944, גם על שמו של הגנרל נשיא הרפובליקה, שַׁארְל דֶה-גוֹל, יליד העיר.
נבנתה בימי הביניים, בצומת מרכזית בין הצפון והדרום, למטרות מסחר על שטח ביצות ענק, ולשם כך מולא השטח בסוללות עפר על מנת להגביהו. הבורסה הישנה שנותרה מאז, מהווה דוגמא מושלמת לארכיטקטורה של אז, עם צבעי החזיתות העוטפות את הכיכר והאנדרטאות המספרות את ההיסטוריה שלה.
משמשת כיום כמקום לחגיגות, פסטיבלים, יריד ספרים, תערוכות ואירועים שונים על רקע מבנים שנבנו במאות ה-17 עד ה-20, שחלקם מסווג כמונומנטים היסטוריים כמו התיאטרון דוּ נוֹרְד, גרנד אֶקוֹ דוּ נוֹרְד או לָה ווּאָה דוּ נוֹרְד (עיתון אזורי), בנין הבורסה, מלון בֶּלְווּ ואחרים.
LaM METROPOLE MUSEUM D'ART MODERNE, D'ART CONTEMPORAIN ET D'ART BRUT
מוזיאון זה, לאמנות מודרנית, אמנות עכשווית ואמנות חיצונית, נחנך בשנת 1983 בוִִוילְנֶב-ד'אַסְק, פרבר של העיר לִיל, והוא היחיד מסוגו באירופה, המשלב את 3 האמנויות של המאות ה-20 וה-21.
כ-7000 יצירות (ציורים, פסלים, מיצבים, רישומים והדפסים), מושכים כ-150000 מבקרים מידי שנה, הנחשפים ליצירותיהם של אמדאו מודליאני, אלכסנדר קאלדר, פאבלו פיקאסו, פרננד לז'ה, פול קליי, ז'ורז' בראק, חואן מירו, ז'אק ליפשיץ, יוג'ן לירוי, אנרי לורן, אנדרה דריין, ארתור ואן-הק, קיקי סמית, ז'אן רולנד, יוג'ן דודיין ורבים אחרים.
המוזיאון כולל גם ספריה ענקית ובה כ-40000 יצירות, ספרים מסמכים, אוסף מולטימדיה וכתבי עת. בנוסף, פארק פסלים מונומנטליים של קאלדר, דיקון, פיקאסו ואחרים על שטח של 2 דונם, אודיטוריום, חנות מכירה, מסעדה ואודיטוריום. במוזיאון מתנהלות סדנאות ופעילויות חינוך רבות, סיורים מודרכים, מופעים, מפגשים וכנסים.
המוזיאון סגור כיום לרגל שיפוצים, אך בפברואר 2026 ייפתח מחדש, ותיחנך בו תערוכה של האמן וסילי קנדינסקי, בשיתוף עם מרכז פומפידו, בפריז.
LA CITADELLE DE LILLE
"מצודת לִיל" שנבנתה במהלך המאה ה-17 הינה דוגמא קלאסית למבנה צבאי מלכתחילה, שבתהליך ארוך אך עקבי, הפך במרוצת השנים ל"ריאה ירוקה", בלב העיר, מצפון-מזרח לעיר העתיקה, בינה לבין הנהר דֶוּל DEULE.
המצודה הוקמה על גבול פלנדריה, והיוותה חלק מקו מעוזים בן 28 ערים מבוצרות, שתפקידן היה להגן על פריז מפני תקיפות מצפון לה.
כיום, לאחר שסווגה כמונומנט היסטורי, ולאחר שהושקעו בה כספים רבים, ניתן לראות שחזור של אלמנטים הקשורים בהגנה ההיסטורית על העיר, כמו שביל מקורה שאיפשר לחיילים לראות – ולא להיראות, עמדות ירי, תעלות לאורך הסוללה, חיזוק החומה המקיפה ועוד.
לשכת התיירות של העיר יוזמת ומקיימת סיורים מאורגנים במצודה, במהלכם נחשפים העושר הארכיטקטוני – מחד, ועולם הצומח והחי שפארק שמסביב לה – מאידך.
הסיורים מחולקים לקבוצות: סיור מורשת החושף את סודות "מלכת המצודות", סיור זכרון והוקרה, על פני אנדרטאות שונות המנציחות את זכרם של החיילים הצרפתים הגיבורים שנפלו במלחמת העולם ה-1, סיור כושר לאנשים המעוניינים בפעילות ספורטיבית בסביבה צבאית לשעבר, וסיור טבע ומגוון ביולוגי, לגילוי החי והצומח שבפארק המצודה.
PORTE DE PARIS
שער פריז הינו שער ניצחון, המסמל את חגיגת ניצחונו של המלך לואי ה-14, כיבוש העיר שהיתה בירת פלנדריה, ושחרורה בשנת 1667. שער זה, במתכונתו הקודמת, ניבנה כחלק מחומת העיר והיווה מקום יציאה דרומית מהעיר, לכוון פריז.
מיד לאחר קבלת מפתחות העיר לידיו, הורה לואי ה-14 לאדריכל סִימוֹן ווֹלַנְט לתכנן ולבנות את השער, בניה שנמשכה בין השנים 1686 ל-1694, במהלכה דאג סִימוֹן לפאר את המלך, באמצעות פסל הרקולס המסמל כוח, פסל מארס המסמל את אל המלחמה, ושני מלאכים וחצוצרות בפיהם המכריזים על ניצחונו של המלך. בשנת 1858 פורקה החומה והביצורים שמסביב לשער, שנותר עומד בלב כיכר עגולה.
כיום הכיכר הנושאת את שמו של האדריכל, מוקפת בבתי מגורים יוקרתיים, ואילו השער עצמו (שסווג בשנת 1875 כמונומנט היסטורי), מוקף במעקה אבן, עליו מקובעים 24 פסלי רימונים עשויים ברזל יצוק, המסמלים את פצצות התבערה שהיו בשימוש צבאו של לואי ה-14 נגד ביצורי העיר.