קִיג-אַ-פָארְז הוא מאכל איכרים מסורתי מאזור בְּרֶטָנִי בצרפת. מקורו קשור בעיקר לחבל לֵאוֹן שבצפון-מערב האזור. בתרגום מהשפה הברטונית פירוש השם של המנה הזו הוא: בשר ומלית. יש הקוראים לו "הקוּסְקוּס של בְּרֶטָנִי".
ולליאורה'לה שלנו יש מתכון מוכן עבורכם !
התבשיל מורכב מסוגים שונים של בשר שמתבשלים באיטיות במרק יחד עם כופתת קמח כוסמת גדולה ששמים בשקית מלמלה או פשתן ויש המספרים שהיו גם משתמשים בשרוול מחולצת גבר ישנה. מכיוון שלא מדובר במנה אטרקטיבית למראה, לא נפוץ כל כך למצוא אותה בהרבה מסעדות צרפתיות. מה שלא כן באזור בְּרֶטָנִי.
באופן מסורתי איכרי האזור היו מכינים את התבשיל מוקדם בבוקר לפני יציאתם לעבודה. הם היו שמים כל מיני חתיכות של בשר שומני שהיו ברשותם, בסיר גדול מלא במים. היו מוסיפים גזרים ולפתות ובצל, ואחר כך היו מכניסים את שקית הקמח/כוסמת. כשהיו חוזרים, היתה מחכה להם ארוחה שלמה בסיר אחד !
המיצרכים לכופתה:
2 ביצים גדולות
125 מ"ל חלב
60 גרם חמאה מומסת
250 גרם קמח כוסמת (להשיג בחנויות טבע)
1 כף סוכר
1 כפית מלח ים גס
ההכנה:
בקערה מערבבים ביצים, חלב וחמאה. בהדרגה מוסיפים את הקמח, הסוכר והמלח, עד לקבלת תערובת חלקה. שמים את התערובת בתוך שקית פארז, מניחים את השקית מעל התבשיל הרותח. קושרים את קצוות השקית בידיות הסיר ותוך כדי הבישול הופכים את השקית כמה פעמים. לאחר כשעתיים מעבירים את כל השקית עם התוכן למסננת ואחר כך מניחים את השקית על משטח ומפוררים את תוכנה.
המיצרכים לתבשיל (הדומה לפּוֹט-אוֹ-פֶה):
1 קילו בשר שמן
1/2 קילו צלעות
3-4 עצמות שמנות
זר עשבי תיבול (בוּקֶה גרני)
1 בצל עם 2 מסמרי ציפורן נעוצים בו
1 לפת חצויה
רבע כרוב לבן
2-3 כרישות
2 גבעולי סלרי
4 חצאי גזרים
250 גרם צימוקים שרויים במים רותחים עד שמתרככים.
מלח ופלפל
ההכנה:
ממלאים סיר גדול במים. מרתיחים את חלקי הבשר והעצמות. כשרותח שופכים את המים, מוסיפים מים נקיים ומרתיחים שנית. מוסיפים את הירקות והתבלינים. מביאים לרתיחה. קושרים מעל התבשיל את שקית הפארז, מכסים במכסה הסיר.
מבשלים הכל כשעתיים.
לכל סועד מגישים מנת בשר, ירקות ומעט מהכופתאה המפוררת. מפזרים צימוקים בכל מנה ומגישים.
חבל ארץ לֵאוֹן שבצפון-מערב בְּרֶטָנִי, מתחיל בעיר מוֹרְלֶה MORLAIX ונמתח מערבה עד אחרי בְּרֶסְטBREST. לפיכך, נייחד את החלק התיירותי לעיר מוֹרְלֶה וסביבתה.
LE VIADUC DE MORLAIX ET LA PLACE DES OTAGES
הוִיאָדוּק של מוֹרְלֶה אינו מבנה להעברת מים, אלא גשר לקו הרכבות פָּרִיז-מוֹנְפַּרְנאס – בְּרֶסְט שבמערב בְּרֶטָנִי, ואשר ניצב במרכז העיר, מעל הנהר מוֹרְלֶה.
בנייתו החלה ב-1861 למרות התנגדות נחרצת של מרבית חברי הנהלת העירייה, שראו במבנה המפלצתי מחסום בפני אוורור העיר, והסתיימה ב-1865. במהלך מלחמת העולם השניה, ב-1943, הפציצו מטוסי בנות הברית את הגשר, אך פגעו בו חלקית, מאידך, הפצצות הרגו כ-80 איש ביניהם ילדים רבים ששהו בגן-ילדים באותה עת.
אורכו 292 מ' וגובהו 62 מ' והוא נראה כמעט מכל נקודה בעיר, לבטח מכיכר האוֹטָגֶ'ס, הכיכר המרכזית של העיר, שופעת חיים, חנויות ובתי-עץ, מרשימה במיוחד בלילה עת מופעלת בה התאורה.
זו הכיכר בה מתקיים בשבת השוק המקומי, זו הכיכר בה ממוקם בניין העירייה, בו מתקיימות לעיתים חתונות, וכך נראה לא פעם מחזה סוריאליסטי של תהלוכת חתונה ססגונית ושמחה.
EGLISE ST. MELAINE
כנסיית סט. מֵלֵיין נבנתה במשך 85 שנים בין שנת 1489 ל-1574, על שרידי כנסיה קטנה קודמת, שלא הלמה את צרכי הקהילה המתרחבת של מוֹרְלֶה.
ולמרות שנבנתה בלב הישוב, בסגנון גותי, עם עיטורים רבים וחלונות ויטראז' מרהיבים, אין ספק שהיא חוסה בצילו של הוִיאַדוּק הגבוה, הגונב לה את ההצגה. יחד עם זאת, הן בשל חיצוניותה והן בשל חלקה הפנימי, כנסיה זו שבה ביקור, גם בשל היותה המרשימה ביותר באזור לֵאוֹן.
MAISON A PONDALEZ ET MAISON DITE DE LA DUCHESSE ANNE
בתי הפּוֹנְדָאלֵז של מוֹרְלֶה, חצי עץ חצי אבן, שנבנו במאה ה-15, מדהימים בארכיטקטורה ובגרמי המדרגות הלולייניות שלהם. שניים אף פתוחים לביקורי הקהל הרחב, כאשר המרשים ביותר הוא הבית של הדוכסית אַן, שנבנה בין השנים 1520 ל-1530 ובמאי 1883 הוכרז כמונומנט היסטורי.
מבנה מעוצב זה, הולם את "תור הזהב" של העיירה מורלה, עת עשיריה עסקו בסחר בבדי פשתן. ואכן, דגם אדריכלי זה הינו ייחודי לעיר בכל העולם.
KIOSQUE A MUSIQUE
"דוכן המוסיקה" של מוֹרְלה, נבנה בשנת 1897 בלב PLACE DES OTAGES, ממש מול בניין העירייה, כשהוִיאַדוּק מככב ברקע.
המקום מאוכלס בדרך כלל על ידי מוסיקאים בראשית דרכם ועד תזמורות מזומנות כתוצאה מאירועים עירוניים יזומים על ידי העירייה. אך ביום-יום ניתן למצוא שם חבורות צעירים מתגודדים ומפלרטטים, כמו גם הפגנות.
CHATEAU DU TAUREAU
תוצאות נסיון הפלישה של הצי הבריטי לכוון מוֹרְלֶה בשנת 1522, הביאו להחלטה משותפת של ישובי הסביבה: יש לבנות מבצר על האי הסלעי שבכניסה למפרץ מוֹרְלֶה.
הבניה החלה ב-1690 והסתיימה רק כעבור 55 שנים, על שטח של 61 מ' אורך, 21 מ' רוחב ו-14 מ' גובה, והמבצר אכן מזכיר בצורתו את מבצר בּוֹיָארְדFORT BOYARD שעל החוף האטלנטי במערב צרפת.
המבצר שימש בעבר כבית כלא ונפתח לביקורי הקהל הרחב ב-2006. מבקרים בו כ-20000 איש מידי שנה, באמצעות סירת קישור מהחוף (בכפוף לזמני הגאות והשפל) ומאז 1914 הוא מוכר כמונומנט היסטורי.
BRASSERIE ARTISANALE BLEIZI DU
פאב-מבשלת בירה זה, הממוקם ליד לשכת התיירות המקומית, הינו אחד המקומות הלוהטים-פופולריים ביותר במוֹרְלֶה !
תוך כדי ישיבה לאורך הבר, ניתן לצפות בהליכי ההכנה של הבירות העשויות כולן מחומרים אורגניים, כלֶתֶּת וכָּשׁוּת, ומתחלקות ל-4 סוגים: בירה אדומה, בירה בלונדית, בטעם לימון ובטעם קפה.
MARCHE DE MORLAIX
השוק של מוֹרְלֶה, מתקיים מידי שבת, ומשתרע על פני 3 כיכרות מרכזיים בעיר: שווקי אוכל גדולים ב- PLACE ALLENDE & PLACE SOUVESTRE ושוק ביגוד ואמנות ב- PLACE DES OTAGES.
זהו שוק מסורתי הפועל מזה שנים רבות ומהווה אירוע מרכזי בחיי היום-יום של תושבי העיר והסביבה הנוהגים לרכז קניותיהם ביום זה ולשלב זאת עם הבילוי המשפחתי.
שפע של ירקות, פירות, דגים ופירות-ים (לצדפות של מוֹרְלֶה יש שם עולמי !), פרחים, גבינות, דברי מאפה ותופינים מקומיים, מוצרים אורגניים, עבודות יד, ענתיקות, ואפילו אחת לחודש: יריד ספרים.
A FER ET A FLOTS
אחת הדרכים היותר פופולריות להכיר ב-9 שעות את התמצית של מוֹרְלֶה ! שילוב של הליכה ברגל, נסיעה ברכבת ושיט !
ואחד המסלולים המועדפים הינו "הגילוי של מפרץמוֹרְלֶה" שכולל עליה ברגל לוִיאַדוּק וקבלת הסבר, המשך ברכבת לעיר רוֹסְקוֹף, שיט לאי בָּאץ, ארוחת צהרים, טיול מודרך באי, שיט לשַׁאטוֹ דוּ טוֹרוֹ וחזרה למפרץ ולנהר מוֹרְלֶה, לקראת שעת ערב.